Nederlandse deelname in nieuwe verfilming Duitse klassieker BERLIN ALEXANDERPLATZ

Afgelopen maand zijn de opnames gestart van de Duitse speelfilm BERLIN ALEXANDERPLATZ, een verfilming van de klassieke roman uit 1929 van Alfred Döblin. De regie is in handen van Burhan Qurbani (“Shahada”, "We Are Young, We Are Strong"), die het verhaal een geheel eigentijdse interpretatie geeft. Het Nederlandse productiehuis Lemming Film is coproducent van de film

Alfred Döblin's klassieke roman uit 1929 is relevanter dan ooit: regisseur Burhan Qurbani maakt met zijn verfilming een hedendaagse interpretatie van het verhaal met parallellen naar de sociale structuren van deze tijd. De film vertelt het verhaal van de gevluchte Francis uit Guinea Bissau die probeert een eerlijk leven te leiden in Berlijn, maar door zijn status als illegale vluchteling blijkt het praktisch onmogelijk. Francis valt in de handen van manipulator en drugsdealer Reinhold en transformeert langzaam in Franz, een crimineel tegen beter weten in.


Producent Lemming Film verbond zich een aantal jaren geleden aan de verfilming: “In 2016 werden wij totaal overrompeld door het project toen het gepresenteerd werd tijdens de co-productiemarkt van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De energie van het project, de kwaliteit van de regisseur, zijn interpretatie en de actualiteit van de film spraken ons dusdanig aan dat wij als Nederlandse partner vol enthousiasme in de film zijn gestapt.”
Het boek is een echte klassieker die ook over de grenzen vele mensen nog altijd intrigeert. Het boek duikt regelmatig op in favorieten lijstjes en beste boek categorieën, zoals de top 100 boeken allertijden (2002) van The Guardian. In 1999 werd het boek verkozen tot een van de 10 beste Duitstalige romans van de 20e eeuw. Het verhaal is een waar fenomeen, dat al eerder verfilmd is, onder andere door Rainer Werner Fassbinder.

BERLIN ALEXANDERPLATZ wordt geproduceerd door het Duitse Sommerhaus in coproductie met Lemming Film en ZDF, in samenwerking met Arte. De film komt tot stand met ondersteuning van Medienboard Berlin-Brandenburg (MBB), Medien- und Filmgesellschaft Baden-Württemberg (MFG), Film- und Medienstiftung NRW, de Federale Regeringscommissaris voor Cultuur en Media (BKM), Duitse Federale Filmraad (FFA), het Duitse Federale Filmfonds (DFFF), het Nederlands Film Fonds en The Netherlands Production Incentive,. De worldsales is in handen van Beta Cinema.

All news